A méz jótékony hatásai

A méz jótékony hatásai

Méhész nagyapám mindig azt tanácsolta, ha fáj a torkom, egyek éhgyomorra egy kanál mézet. Esetleg egy picit melegítsem meg, de ne legyen túl meleg, mert hő hatására a benne lévő értékes tápanyagok károsodni fognak. Egyébként ez a módszer gyakran működött, vírusos időkben is gyakran fogyasztok mézet vagy zabkásával vagy egy jó meleg teával. De vajon milyen jótékony hatásai vannak még a méznek?

A méz összetétele

A méz négyötödrészt glüközból és fruktózból jár, viszont mellette sokféle vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz. Van benne többek között kalcium, magnézium, réz, vas, kálium, valamint B1, B2, B3, B5 B6 és C vitamin is. A tudomány jelen állása szerint nagyjából 70-féle gyógy-és élettani hatással bír az emberi szervezetre.

Baktériumölő hatású

A magas káliumtartalom, a benne lévő enzimek és aromaanyagok adják a méznek ezt a hatást. Ezért is tisztítja a torkot. Ez egy évszázados tapasztalat, melyet még egy kanadai egyetem kutatása is megerősített.

“Feloldja” a stresszt

A méznek számos jótékony hatása van, jót tesz a szívizomzatnak, élénkít, serkenti a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást. Beindítja a szerotonin nevű hormon termelését, ezáltal megnyugtatja a stresszes idegrendszert.

Vérszegénység

Az akácméz és a repceméz magas vastartalommal rendelkezik.

Az arany középút

A méz még számos más jótékony hatással rendelkezik, ezekről bővebben is lehet olvasni Kósa-Boda Veronika és a HáziPatika cikkeiben. Ugyanakkor a méz magas kalóriatartalmú, bár cukrai kíméletesek, gyorsan felszívódnak, azért nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását. Az egészséges életmódhoz a változatos étrend is hozzátartozik. A Nobly delinél bőven találunk kiváló minőségű mézeket, érdemes megkóstolni őket.

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Segítünk a vásárlásban!
Scroll to Top