Barna vaj

Beurre noisette – avagy mi az a barna vaj?

Tegnap este tökfőzeléket készítettem, és vajat olvasztottam hozzá. Korábban soha nem sikerült tökéletes barna vajat készítenem. Tegnap, mikor erre semmi szükség nem lett volna – sikerült. Emiatt azonban úgy döntöttem, ebben a blogban bemutatom nektek a barna vajat, vagy ahogy a franciák hívják – beurre noisette-et.

Mi a barna vaj?

A vaj hő hatására megbarnul, karamellizálódik. Ezt legjobban akkor figyelhetjük meg, ha fehér vagy világos színű edényben melegítjük. A vaj így egészen finom, édeskés, dióra emlékeztető ízt fog kapni. Ez főleg sütemények készítéséhez még értékesebbé teszi. A barnulás lassan megy végbe, viszont a vaj nagyon gyorsan odaég. Emiatt a folyamat nagy figyelmet igényel. A franciák régen fekete vajat is készítettek ugyan, de ezt mára egészségkárosítónak tartják.

Hogyan készítsük el?

A barna vajhoz legjobb a 82%-os zsírtartalmú, legalább 2% száraz anyagtartalmú vajakat használni (ezek a márkázott vajak). Vágjuk el egyenlő méretű kockákra, majd minél világosabb serpenyőben kezdjük el melegíteni. Egy habverővel sűrűn kevergessük. A vaj előbb aranysárgára, majd szép lassan dióbarnára változik. Javaslom, hogy kis lángon melegítsük, mert nagyon gyorsan odaéghet (nálam rendszeresen előfordul). Miután a vaj dióbarnára váltott, húzzuk le a tűzről, tegyük egy hőálló edénybe. Miután kihűlt, fedjük le, tegyük be a hűtőbe (vagy használjuk fel).

Mire lehet használni?

Többnyire süteményekhez szokták felhasználni a barna vajat, de az igazán nagy ínyencek több lehetőséget is ismernek: hozzáadják párolt zöldségekhez, frissen sült halakhoz, rákokhoz. Állítólag aranygaluska készítéséhez is használható a simára olvasztott vaj helyett.

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Segítünk a vásárlásban!
Scroll to Top
//itt kezdődik az automata kosár frissítés funkció //itt végződik az automata kosár frissítés funkció