A bikavér eredete

A bikavér eredete – a legendán túl

Egyszer Eger történelmi belvárosában, egy helyi borkereskedőnél ittam nagyon-nagyon finom Egri bikavért. Nála nemcsak a bikavér igaz történetét ismertem meg, de megtudtam, hogy mi jellemzi ezt a rendkívül nemes bort.

A bikavér egy bor házasítás, vagyis többféle fajta bora alkotja. Két tájegységünk is termel kiváló bikavért, a szekszárdi és az egri is (természetesen a Nobly delinél mindkettőt megtalálod). Talán mindenki ismeri a mondát, mely szerint a hős egri várvédők az 1552-es ostrom egy csüggesztő órájában vörösbort ittak, amelytől új erőre kaptak. Az ostromló törökök ettől igen megijedtek, babonás emberek voltak, akik azt hitték, a magyarok bikavért isznak. Úgy tartották, hogy ezáltal a bika ereje a magyar katonákba vándorol. Nem is mertek tovább harcolni ellenük. A monda szerint innen kapta nevét az Egri bikavér.

Ez azonban már csak azért sem lehet igaz, mert hazánkban abban az időben csak fehérbort termeltek. Nyelvemlékek pedig azt bizonyítják, a bikavér kifejezést az erős, testes vörösborokra használták 19. században.

A két borvidék között sokáig ment is a vita arról, melyikük használhatja jogszerűen a bikavér kifejezést. Németh Richárd szerint a kifejezés használata elsőként Szekszárd esetében bukkant fel, viszont ekkoriban ez csak a bor jellegére utalt (Németh Richárd: Amit a bikavérről tudni akartál, Borászportál, 2014).

A bikavér alapvetően kadarkából készül, házasításra portugieser, cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir és shiraz borokat használnak.

Én azt javaslom minden olvasómnak, hogy a kis elméleti alapozó után tapasztalati úton is ismerje meg ezeket a remekműveket. A Nobly delinél bőven találunk belőle választékot.

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Segítünk a vásárlásban!
Scroll to Top
//itt kezdődik az automata kosár frissítés funkció //itt végződik az automata kosár frissítés funkció