Ossobuco recept Szandrától

Ossobuco recept Szandrától

Mint bizonyára ti is tudjátok, receptversenyt rendeztünk a Nobly delinél. Ebben a bejegyzésben a győztes receptet tesszük közzé. Érdemes kipróbálnotok!
 

Hozzávalók:

  • 4 szelet (4-5 centi vastag) borjú lyukas csont (lábszár) ez kb. 1.5 kg
  • 1 sárgarépa
  • 1 hagyma
  • 1-2 zellerszár
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 3-4 ág friss kakukkfű
  • opcionális, de jó bele: pár ág friss rozmaring és néhány babérlevél
  • 2 dl viszonylag semleges fehérbor
  • só, bors
  • kevés liszt
  • 1-2 dl borjú (esetleg csirke) alaplé
  • zsiradékkként olívaolaj és vaj a gremolatához:
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 friss citrom leve
  • 2 gerezd fokhagyma szétnyomva, majd apró kockára vágva
 

Elkészítés

Érdemes a zöldségek (hagyma, zellerszár, sárgarépa) apróra felkockázásával kezdeni, hacsak nem végezzük ezt iszonyú gyorsan, mert akkor ráér a hús előkészítése alatt is kockázni. Közben kb. 5 percre feltesszük átmelegedni az öntöttvas edényt, közepes lángon.
 
A hússzleteket megtöröljük, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk liszttel mindkét oldalát, a felesleget lerázzuk róla.
Az edénybe teszünk 2-3 evőkanál olívaolajat és kb. ugyanannyi vajat. Feltekerjük a gázt kicsit magasabbra, és mehetnek bele a hússzeletek, el kell férniük egymás mellett! Mindkét oldalukat pirítjuk kb. 5-5 percig, utána lejjebb vesszük a gázt kicsire, kivesszük a húsokat egy tányérra és félretesszük.
 
Felkapargatjuk az edény aljáról a lepörkölődött anyagokat, de véletlenül se szabadulunk meg tőlük, hanem egy kis borral összeforraljuk. Ha besűrűsödött, akkor mehetnek bele a zöldségek. Gyakori kavargatás mellett a hagyma üvegesedéséig pároljuk, aztán mehetnek bele a zöldfűszerek és a fokhagyma (opcionális). Egészen addig főzzük, amíg el nem kezdenek barnulni.
 
Innentől már egyszerű a dolog, betesszük a hússzeleteket a zöldségekhez, inkább alájuk, ha kevés a hely, és felöntjök a megmaradt borral, illetve az alaplével. Legalább a hús magasságának feléig, de az se baj, ha szinte a tetejéig ér a lé. Maradunk legkisebb gázon és lefedve főzzük kb. másfél órát. Közben nem kell mellette állni, viszont negyedóránként forgassuk meg a hússzeleteket (óvatosan, egyre nő a szétesésük veszélye), és ellenőrizzük, hogy van-e lé alatta. Ha nincs, nagyon kevés alaplével pótoljuk, ne száradjon ki! Nem katasztrófa, ha kicsúszik a velő egy-egy csontból, annál ízletesebb lesz a mártás. A gremolátát úgy készítjük, hogy összevagdossuk apróra az összetevőket (petrezselyem, fokhagyma, plusz a citromlé), és tálaláskor csak a zöldség tetejére szórjuk.
 

Köretként polentát szoktam csinálni hozzá;

 
Négy főre kb. 4 dl kukoricalisztet 4 pohár pohár vízzel, 4 pohár tejjel és egy kis sóval egy lábasban felteszek főni. Közben kevergetem rendszeresen. Mehet bele egy darab vaj is és egy pici szerecsendió. A polentát minimum 10 percig érdemes főzni, ha valaki kevésbé darabosan szereti, akár még tovább is. Ha kész, én tepsibe szoktam tenni, és egy picit még rápirítok, hogy szebb színt kapjon, majd téglalapokra vágom.
 
Lehet is tálalni. 😍
 
A receptet Juhász-Dékány Szandrától kaptuk. Köszönjük szépen és gratulálunk!

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Segítünk a vásárlásban!
Scroll to Top