Egy csésze gőzölgő kávé

Meglepő fordulatok a kávé történelmében

A kávé számomra talán az egyik legcsodálatosabb ital a földön. Nemcsak az általa nyújtott élvezet miatt, de rendkívül meglepő, fordulatokban gazdag története miatt is. Tarts velem és ismerd meg Te is eme nemes ital múltját!

Izgatott kecskéktől imádkozó barátokon át egy szúfi misztikusig

Elsőre talán furcsának tűnhet, pedig igaz. A kávénak több eredetmondája is fennmaradt. Az egyik szerint egy etióp kecskepásztor (valamikor a 9. században) észrevette, hogy a kecskéi rendkívül élénken viselkednek.

Rájött, hogy egy bogyót rágcsáltak. Ebből vitt egy közeli monostorba is, ahol az apát úrral alaposabban is szemügyre vették a termést.

Előbb pörkölés céljából tűzbe vetették, melynek az eredményeként rendkívül finom kávéillat lengte be a kolostort. Ezután jött az ötlet, hogy készítsenek belőle italt forró víz segítségével. A barátok észrevették, hogy az ital ébren tartja őket még a hosszú éjszakai imádságok idején is. A kávé jó hírneve nagyon gyorsan terjedt és ezután jutott el az Arab-félszigetre is.

A másik legendás történet szerint egy jemeni szúfi misztikus, bizonyos Ghothul Akbar Nooruddin Abu al-Hasan al-Shadhili fedezte fel a kávét. Ő is állatoktól leste el a “titkot”. Észrevette, hogy a faluja fölött átrepülő madarak rendkívül energikusak, élénkek. Megfigyelte, mit esznek, ami természetesen nem más volt, mint kávébogyó. Megkóstolta ő is, és ugyanezt a hatást észlelte saját magán.

A sátán keserű találmánya, melyet megáldott a római pápa

Mikor jutott Európába az a különös, fekete ital? Itt a forrásaimban nincs egyetértés, az egyik szerint a mohácsi vész után, a Magyarország középső részét meghódító törökök hozták magukkal. Nem sokkal (és az 1529-es bécsi csatával) később jelent meg Bécs városában.

Másik forrásom szerint viszont elsőként Velencében jelent meg. Ez a város a középkorban élénk tengeri kereskedelmet folytatott az iszlám világgal, nekik köszönhetően ismerték meg a kávézás szenvedélyét.

Mint minden innováció, a kávé is kezdetben elutasításra talált. Ennek elsősorban vallási okai voltak, bűnös italnak tartották. Egyrészt az iszlám világból érkezett, másrészt szembeállították a borral, melyet az eucharisztiában használtak. Ekkoriban terjedt el, hogy ez a “sátán itala” vagy találmánya. VIII. Klement pápa azonban engedélyezte az italt, úgy találta, hogy a “sátán itala” nagyon is finom, és ugyanannyira keresztény ital, mint amennyire muszlim. Addig nem engedélyezték az italt Európában.

Később már “másképp” is élénkítette a férfiakat

Angliában 17. század közepén terjedt el a kávé, nagyon népszerű lett. Egyre nyíltak a keleties stílusú kávéházak. Az olvasott emberek számára a kávéház egyfajta korabeli internetté vált. Mindenféle információt meg tudtak szerezni, legyen az politika, háború, közélet vagy épp az akkor közeledő pestis gyógymódja. Egy hibát követtek el a művelt férfiak: kitiltották a nőket. Ráadásul ezt tetézték azzal, hogy idejük jó részét a kávéházban töltötték, családjukat hanyagolták.

Nem is lepődtem meg, mikor megtudtam, hogy 1674-ben a nők petíciót kezdeményeztek. Nem azért, hogy ők is bemehessenek, hanem azért, hogy tiltsák be a kávét. Ugyanis a férjeik állandóan a kávéházban tartózkodtak és elhanyagolták családjukat. Ebben az a vád érte a kávét, hogy miatta férjeik impotenssé váltak.

A férfiak válaszukban azzal védekeztek, hogy az impotencia nem a kávétól, hanem a rossz házi sör miatt alakult ki.

A hölgyeknek elárulták: a kávé szexuális értelemben is serkentő hatású. Ezt 1663-ban írt válaszukban részletezték is.

Ezt inkább ebben a blogban nem fordítanám le (eredetiben Paul Chrystal History Extra-ban megjelent kiváló írásában elolvasható).

Fun fact: mára a világ kávéval működik

A BBC cikke szerint naponta mintegy 2 milliárd csésze kávét fogyasztunk el. Ennek a növénynek jelentős gazdasági szerepe van bizonyos országok gazdaságában. A legnagyobb termelő Vietnám, Brazília és Kolumbia. Legnagyobb importőr pedig USA, Németország és Franciaország. A kávénak még a hagyományosan teafogyasztó országok sem tudtak ellenállni. Ezt nagyon jól érzékelteti, hogy a Starbucks első üzletét Pekingben nyitotta meg.

Ma a dolgozó emberek többsége képtelen lenne kávé nélkül élni és rettegnek a naptól, mikor végleg kifogyunk ebből a remek nedűből.

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Segítünk a vásárlásban!
Scroll to Top
//itt kezdődik az automata kosár frissítés funkció //itt végződik az automata kosár frissítés funkció