PALAZZO Brunello di Montalcino 2012

18.900Ft

 Nagyon magas terméskorlátozás mellett készült, egy egészen kiváló, öt csillagos évjáratban ez Toszkána csúcs bor. Tégla vörös, “barnácska” (a Brunello jelentése Toszkána tájszólásba barnácska) színű.

Illatában hihetetlen gazdagság tárul fel, a piros bogyós és erdei gyümölcsöktől a csoki, dohány, bőr. Kóstolva csodálatos egyensúlyt mutat a tannin- sav-alkohol hármas. Ízében a már érett jegyek, csokoládé, dohány, bőr, egészen hosszú utóíz. Akár 15-20 év érési potenciál! Lehetőleg néhány órát dekantáljuk fogyasztás előtt.

Kategóriák: ,
  • Pincészet: Palazzo
  • Ország: Olaszország
  • Régió: Montalcino
  • Szőlőfajta: 100% Sangiovese Grosso
  • Évjárat: 2012
  • Palackméret: 0,75 l
  • Jelleg: Száraz, testes
  • Kiszerelés: palack

A Palazzo pincészet története Montalcinóban a mesék világát idézi. Cosimo Loila feleségével Antoniettaval, a Dél-olasz szegénységből a kiutat a kivándorlásban látták. Nagy Brittaniában, azon belül is Skóciában települtek le. Itt éttermet nyitottak, ami az idők során a környék egyik legfelkapottabb helye lett. A házaspárnak közben négy gyermeke született. A család nyaralni mindig Olaszországba járt, viszont a déli szülőföld helyett egyre gyakrabban Toszkánába. A családfőben a honvágy egyre erősebb lett, minden vágya az volt, hogy Toszkánában egy szőlőbirtokhoz jusson. Ez az álma 1983-ban megvalósult, megvették Montalcinóban a Palazzo birtokot, és letelepültek (valójában visszatelepültek). Viszont kettészakadt a család, két felnőtt középső fiúk az étterem működtetését választották, ők Skóciában maradtak. Legkisebb fiúk és a legnagyobb gyerek, egyetlen lányuk velük tartott. 1986-ba készítettek először bort, 1995-ben pedig leszüretelhették életükben először azt a Sangiovese Grossot, amiből néhány évi érlelés után Brunellot palackozhattak. A bor egyre jobb lett. Közben teltek az évek a családfő hosszú sikeres életút végén megöregedett, néhány évvel ezelőtt meghalt. A lánya és a kisebb fiú vették át a birtok igazgatását. A fiatalos lendület és a kreativitás azonnal felszínre tört. Új pincét építettek, és a borkészítés, amit az iskolapad mellett a gyakorlatban az édesapjuktól tanulva egyre szebb borokat eredményezett. Olyannyira, hogy a legutóbbi évjáratú Brunello (2010) 98 pontot kapott James Sucklingtól. Ezzel a Palazzo pincészet felért a szakma csúcsára. A történet immár a fiatal generáció tagjaival folytatódik. Sokat fogunk még róluk hallani.

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„PALAZZO Brunello di Montalcino 2012” értékelése elsőként

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Érdekelhetnek még…

Segítünk a vásárlásban!
Scroll to Top